++SPONSOR++

Stephen Hawking szerint félni kéne az ufóktól

A fizikus szerint civilizációnk hosszú távú jövője érdekében jobb lenne nem felhívni magunkra a figyelmet.
Stephen Hawking, a világ legismertebb és ikonikus elméleti fizikusa, írója úgy általában nem sok jót bekövetkező armageddonról, a mesterséges intelligencia által jelentett veszélyekről, az emberi agresszió visszavonhatatlan hatásairól, valamint a robotok világuralmáról szólnak. És a földönkívüliekről.
jósol az emberiség számára. Nagyjából minden előadása a pár ezer év múlva
A professzor új, 30 perces műsorának (Stephen Hawking’s Favorite Places) legutóbbi epizódjában például azt fejtette ki, hogy nem annyira szerencsés felhívni magunkra a figyelmet, főleg nem olyan idegen civilizációk számára, akik technológiailag fejlettebbek nálunk. Hawking ezen gondolata a pár évvel ezelőtt felfedezett Gliese 832C bolygó kapcsán fogalmazódott meg,
mivel az égitest több jellemzője is arra utal, hogy akár valamilyen élet lehet is lehet rajta. A Gliese 832C (lásd nyitókép) „mindössze” 16 fényévnyire van a Földtől, egy vörös törpe körül kering, ami ugyan jóval kisebb a mi Napunknál, de jelentősen közelebb is helyezkednek el egymáshoz képest.
A 16 fényév jó ideig lehetetlenné teszi, hogy eljussunk oda, az azonban már most megoldható, hogy a nagy teljesítményű rádióteleszkópokkal jeleket küldjünk felé. Hawking felveti azonban, hogy ha ezek a jelek célba érnek, akkor elképzelhető, hogy nem azt a reakciót kapjuk, amit várnánk:
Ha értelmes létforma található ott (a Gliese 832C-n), akkor azt már érzékelhetjük. Ha egyszer választ kapnánk, akkor kifejezetten óvatosnak kellene lennünk a viszont válasszal. Egy fejlett civilizációval való találkozás úgy is végbemehet, mint az amerikai őslakosok és Columbus esete. Ami nem alakult túlságosan jól.
Nem mindenki osztja Hawking véleményét: Doug Vakoch, a METI International elnöke szerint a baj már régen megtörtént. Az emberiség évtiezedek óta ontja magából a különböző rádiós jeleket, ezért már teljesen értelmetlen lenne megszakítani minden kapcsolatot az univerzummal. Persze az összes érvelés okát veszti, ha az ufók már évszázadok óta látogatnak bennünket.
Share on Google Plus

About Farkas

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése